Under vidoe opptakk

Hver gang du gjør opptak av deg selv og henvender deg til kamera – pass på blikket! Unngå flakking med øynene og hold blikket i linsa hele tiden, med mindre du ser på kamera eller jobber med en modell e.l.

Skifte gjerne utsnitt og kamerastandpunkt underveis i opptakene. God bruk av nærbilder gjør videoene dine mye mer spennende og severdige. Husk: Vis hva du gjør! Dess mer detaljert du vil

 

gå til verks, dess nøyere bør det planlegges. Lag en kjøreplan hvis det blir for mye detaljer å passe på. Dette er desto viktigere hvis du skal jobbe sammen med noen – de vet ikke hva du tenker.

Ha med sjekkliste og følg den nøye. Du kan bruke vår mal som er vedlagt eller lage din egen. Det er veldig fort å glemme noe så følg sjekklista di slavisk!

Bruker du et oppsett med greenscreen, sørg for at lyssettingen er bra. Det er alfa og omega for et godt greenscreenopptak. Du kan bruke vår standardbakgrunn eller lage din egen.

Sørg for optimalt lydopptak. Sjekk nivåer på lyden og sjekk om noe støy kommer med. Headset er et must.

Kle deg pent, men i noe du trives i, det der også viktig å bruke klær du kan bruke senere hvis en del må spilles inn senere.

Under redigering

Vi tror at folk flest setter pris på å se kursholder. Pass derfor på å veksle mellom studiostikk og skjermbilde så ofte som det er naturlig.

Legg nødvendige filtre på lyden slik at den blir så klar og tydelig som mulig. Rediger bort eventuelle smattelyder, svelging, host og annen støy i lydbildet ditt.

Tilpass teksten til bilderuta. Ikke fyll på med for mye tekst på en gang, la den heller byttes ut.
Vi har god erfaring med å skrive litt annerledes enn det vi sier – da får seeren forklart samme ting på flere måter. Vær mest mulig konkret i teksten din!

Quiz, oppgaver og tester

Bruk tid på å lage gode quizer. Mange liker quiz og liker å få bekreftelse på at de har lært noe. Ha minimum tre svaralternativer for hvert spørsmål og hold deg til 2­6 spørsmål fra hver kursdel. Skal du lage en test, tenk på hvilken tilbakemelding du skal gi. Kan fort bli mye jobb å følge opp. Gir du oppgaver – legg opp til at kursdeltagere kan dele bildene på forumet eller i komentarfeltet. Det kan skape god aktivitet og liv blant deltagere dine.

in Lage kurs